Foutmelding

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (regel 1439 van /home/vredegoor/domains/bertvredegoor.nl/public_html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Function create_function() is deprecated in views_php_handler_area->render() (regel 39 van /home/vredegoor/domains/bertvredegoor.nl/public_html/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
18-10-2017
deel deze pagina:
Bestemming bereikt

In Amsterdam verschaft sinds kort het modulair geschakelde werk 'Mind Your Step' inzicht naast uitzicht.
En twee grote werken op fluweel bewijzen nu hun diensten als grenspost in een smetteloos wit interieur in Bemmel.

Eyecatcher
Staand voor het '900 Mahler' gebouw waan je je even in New York, maar je bent gewoon op De Zuidas in Amsterdam. Hoog in deze woontoren bevindt zich een strak verbouwd appartement met aan drie kanten magnifieke uitzichten over de stad. Verantwoordelijk architect Fons Kooijmans zocht naar een passende eyecatcher aan het eind van de lange zichtlijn, direct na binnenkomst. In het werk Mind Your Stepwerd die blikvanger gevonden.

Het modulair geschakelde Mind Your Step illustreert bij het naderen de bijzondere eigenschap van deze spiegelende voorhang die Hendrik van Leeuwen al eerder zo dichterlijk omschreef: '...wetmatig als het spiegelbeeld dat naar men zegt precies op jou lijkt. En wat daarachter schuilt, weet niemand. Dus kijk goed, want wat je voor je ziet, ligt alweer achter je'. Voortschrijdend inzicht zo gezegd.

Zo kregen de bewoners er - naast alle vergezichten - nog een venster op de wereld bij. En een inzicht in zichzelf.
 

foto's: Fons Kooijmans

Fluweel
Een geheel gemoderniseerd huis in Bemmel ontbeerde na oplevering ook eyecatchers, maar dan in de zin van richtpunten waarop je de blik kunt laten rusten en die de anders wat amorfe, witte ruimte markeren en begrenzen.

Sacred Ground 5 XL en Not See the Wood XL vullen nu die lacunes, en hoewel geen van beide werken de bron van het goud-gele licht onthult, is de warme gloed haast voelbaar. Of zoals de bewoners het zelf omschreven: 'Het is een feest om thuis te komen'.


Foto's: fotograaf Marcel Rekers